La història del coure, a tocar de casa


Museu del Coure

Què en sabem del coure, a banda de l’ús domèstic com a excel·lent conductor elèctric i de les notícies relatives als robatoris en la xarxa ferroviària ? Segurament, poca cosa més. Bé, també sabem que és imputrescible (no es podreix), molt dúctil (es poden fer fils més prims que un cabell humà) i molt mal·leable (també es poden fer làmines més fines que el paper de fumar). Tanmateix, és un gran conductor tèrmic i no es pot imantar. A més, químicament contribueix a la formació de glòbuls vermells i a la regulació del sistema immunològic, junt amb altres propietats fisiològiques (és un oligoelement bàsic per al cos humà).

Però el coure té una vessant apassionant, que és la seva història i les múltiples aplicacions que li hem donat. Per això, en el blog actual us volem fer un apunt cultural que estimem força atractiu (ho diem per experiència pròpia)…

Sovint desconeixem moltes coses interessants que tenim al nostre país i, a voltes, ben a l’abast. Aquest és l’exemple del Museu del Coure, no solament únic a la península ibèrica sinó a tota Europa !… I resulta que es troba a Catalunya, a la comarca d’Osona i concretament a Les Masies de Voltregà, molt a prop de Vic. Dins del complex de la fàbrica La Farga-Lacambra es localitza aquest interessant espai interactiu, on descobrim la vella (i també “bella”…) història d’aquest metall prodigiós. El museu va ser inaugurat el 2.008, celebrant els 200 anys de la empresa.

L’esmentat museu està emplaçat en la que fora la casa senyorial dels antics propietaris de la fàbrica, la família del comtes de Lacambra (actualment la companyia és una societat anònima). Es tracta d’un edifici de principis del segle XX, habilitat en la seva totalitat com a espai museístic. A més, quan la visita conclou a la planta superior, els visitants poden recórrer una passarel·la especial que connecta directament amb el centre de trefilat, on poden observar in situ el procés de mecanització, des de la fosa del metall fins a la fabricació de semielaborats (per exemple, fils i cables elèctrics). També des d’aquesta passarel·la es pot observar la distribució estructural de l’antiga colònia, amb una placeta central i varis edificis d’època que s’han volgut conservar com a patrimoni cultural de la Catalunya industrial.

La visita consta de quatre apartats: la història bicentenària de l’empresa; la història del coure i els orígens de la metal·lúrgia; les propietats físiques i químiques del coure; i finalment la tecnologia i aplicacions d’aquest metall, que ha estat fonamental en la industrialització moderna.

Museu del coure
Museu del coure

Dins les vitrines del museu s’hi troben peces, instruments i elements mecànics de gran valor. Així doncs, hi podem veure des d’importants mostres del mineral primigeni en forma de roques de calcopirita, cuprita, dioptasa, rosasita, etc. (es coneixen més de 5oo espècies de minerals de coure), fins dagues en bronze del segon mil·leni abans de Crist, elms i armes gregues i romanes, un magnífic mirall de bronze etrusc, agulles i fíbules, instrumental mèdic del segle III, figures artístiques antiquíssimes d’Àfrica i Àsia, peces votives, elements multiformes utilitzats com a monedes, estatuetes, etc. i fins i tot un rotllo religiós de coure del famós jaciment de Cumran.

Pel que fa a elements més recents, es pot observar una màquina electrostàtica de Ramsden, morters de farmàcia, hèlix marines, un ponderal (per a unitat de mesures), un estoig d’arquitecte del segle XVII amb diversos instruments de càlcul, un cap de bus rus (immersió marina), telescopis, microscopis, sextants, brúixoles, un alambí gallec del segle XVIII un telèfon de llautó del segle XX, una campana de la basílica del Pilar de Saragossa, o un levitador electromagnètic, entre d’altres moltes peces. Finalment, dins les actuals aplicacions industrials, no hi podien faltar els circuits integrats, tubs, cables conductors elèctrics de diferent complexitat, bobines, pigments per pintures i vidres, planxes, bactericides, productes per telecomunicacions o diversos instruments musicals de metall, per anomenar uns quants articles de la col·lecció.

Una aspecte a considerar és que l’empresa creadora d’aquest Museu produeix semielaborats de coure a partir de reciclats i càtodes. De fet, la seva tecnologia de reciclatge, que limita sensiblement l’impacte ambiental, ha estat patentada i venuda a més de 30 països de tot el món. Es a dir, una bona notícia ecològica en l’àmbit industrial.

Els regidors del museu compten amb diverses activitats (tant per adults com per a infants o grups escolars), incloent-hi experiments interactius amb el coure. Aquells que si vulguin acostar, els hi facilitem les dades a continuació. Us recomanem trucar per saber l’horari d’estiu, que ha estat objecte de canvis, així com per a establir visites especials concertades :

Coordenades : GPS X: 2.22473, Y: 41.99216
Adreça : Colònia Lacambra s/n Ctra. C-17 quilòmetre 73,5
08508 Les Masies de Voltregà
Telèfon : 938 595 637
c/e : info@museudelcoure.com
web : http://www.museudelcoure.com